Kvinnor kan inte lyssna på sina män

Att bli lyssnad på, att känna sig genuint accepterad, att få hjälp av en annan människa att bearbeta sitt inre. Det kan vara en av de starkaste upplevelserna i en människas liv. Jag tror det är livsnödvändigt, men möjligheten är förvägrad de flesta män.

Kvinnor kan inte lyssna på sina män.

Kvinnor säger ofta till mig att de vill att deras män ska prata känslor och jag tror att många män skulle behöva prata med någon för att slippa gå runt med en instängd explosion av ångest inombords.

Låt mig berätta lite om mina erfarenheter och varför det är mycket svårare att lära kvinnor lyssna på sin partner än att lära män lyssna.

Vi börjar med hur man lär en man att lyssna på sin fru. En man som är motiverad att hjälpa sin kvinna brukar behöva några korta instruktioner och ett par upprepningar av dessa instruktioner.  Jag berättar ungefär:

”Det bästa sättet att lära dig lyssna är att föreställa dig att hon ligger på din arm och berättar något som är viktigt för henne. Du lyssnar noga och vad som än bubblar upp inom dig, känslor, tankar eller fysiska upplevelser så håller du käft och säger inte ett knyst. Du kommer säkert vilja komma med goda råd eller lägga dig i, förmodligen kommer du känna skuld, ilska, sorg eller andra negativa känslor, men vad som än händer så håller du käft, lyssnar intensivt, nickar och säger intresserat ”mmm”. ”

Efter en vecka eller två får jag höra att det fungerat hyfsat men att han känt ilska, skuld eller sorg och inte kunnat hålla sig från att lägga sig i. Jag berättar att det är fullt naturligt men den här stunden är för henne, du ska vara tyst, nicka och säga ”mmm”. Dina känslor kan vi hantera sen.

Efter två veckor upprepar vi samma procedur igen och sen brukar det lösa sig för kvinnan är glad och hennes man är glad för att han har lärt sig förstå vad hon vill. Efter det är det också mycket lättare att lägga till sådant som att ställa intresserade frågor och dylikt, men det är överkurs.

Kvinnor kan i allmänhet allt detta men är fullkomligt oförmögna att lyssna konstruktivt på sina män, åtminstone om deras män är deprimerade, ångestfyllda och svaga.

Det är mycket svårare att lära kvinnor lyssna på män som behöver få känna sig svaga än att lära män lyssna på kvinnor. För att förstå varför måste vi ta ett stickspår till de subtila skillnaderna i hur män och kvinnor känner kärlek.

För kvinnor tenderar kärlek, att känna sig älskad, handla om relationen, att känna att det finns ett band mellan dem och att mannen prioriterar att upprätthålla det bandet. För män tenderar kärlek, att känna sig älskad, handla om respekt, att känna sig respekterad och uppskattad som man och som partner.

Jag tror det kan vara illustrativt att fundera över hur män och kvinnor agerar i början av en relation för att förstå dessa skillnader. Observera, jag inser att folk inte längre träffas riktigt som jag beskriver, se det som en metafor.

En man uppvaktar en kvinna och bjuder ut henne, han lägger tid och omsorg på henne för att visa sitt intresse. Han visar att hon är viktig för honom och att han prioriterar att göra saker för henne på bekostnad av annat i hans liv. Med andra ord, han visar att bandet till henne, relationen, är prioriterat för honom, att hon är betydelsefull i hans liv och han vill kämpa för att ha kvar relationen.

En kvinna uppvaktar en man genom att pyssla om honom, ha sex och visa att hon är imponerad av honom, exempelvis genom att skryta om honom inför sina vänner. Med andra ord, hon visar att hon vill ha en relation och att hon respekterar honom som person och som man.

Tillbaka till lyssnandet. När en man lyssnar så gör han samma sak. Han visar att han är villig att prioritera henne, att hon och deras relation är viktigt för honom. Hon känner sig älskad.

När en kvinna lyssnar, särskilt om han visar sig sårbar och svag, då minskar nästan alltid känslan av respekt och manlighet, hos en eller båda parterna. Han känner sig mindre älskad.

Denna dynamik är svår att komma åt och därför är det mycket svårare att lära kvinnor lyssna på män.

Mitt mål är egentligen att främst ge råd till män. Kvinnor får relationsråd ändå, även om det ofta är usla råd. I det här fallet drar jag mig för att ge råd till män för att det är en dynamik som är svår att rå på från mannens håll. Dessutom träffar jag både män som har ett enormt behov av att öppna sig för någon och män som har svårt att få vad de behöver i relationer för att de inte lärt sig att deras respektive inte klarar att hantera deras känslor utan att tappa respekten för honom.

Här håller vi oss i vilket fall till de förstnämnda. Många män har lärt sig att bita ihop och begrava sina problem tills de stupar. Jag tror det är en stor anledning till att män är mer utagerande, tar livet av sig i högre utsträckning, har sämre socialt nätverk och självmedicinerar med exempelvis alkohol i högre utsträckning.

Tre framkomliga vägar är:

 • Prata med någon annan än din fru. Välj helst en man, kanske en äldre man, om du väljer en kvinna är risken stor att din fru tar illa upp eller att ni utvecklar en affär. Om det är akut, ta kontakt med någon professionell, alltför många män drar sig för att prata med en psykolog/psykoterapeut för att de inte har erfarenhet av hur samtal kan hjälpa.
 • Bli mer manlig i relationen. Acceptera att det är viktigt för dig att upprätthålla din manlighet men också att den inte är hur bräcklig som helst. Många män har en sådan relation med sin fru att det inte skulle vara något som helst problem att visa sig sårbara, frun har en tillräckligt grundmurad respekt. Andra män har inte den typen av relation och då är det bättre att börja med att arbeta med att känna dig manlig i relationen.
 • Ett sätt att bibehålla känslan av kontroll över situationen är att ta större ansvar för vad du behöver. Pröva att tydligt berätta vad du vill och inte vill, säg exempelvis att du behöver prata av dig och vill att hon ska vara närvarande och öm utan att tycka synd om dig eller försöka ta över ditt problem.

För kvinnor som vill lyssna och hjälpa sina män tala handlar det om att aldrig någonsin låta respekten för deras man minska, och att visa honom all deras uppskattning för honom som man. Observera att detta inte handlar om ord och att försäkra honom om att han duger. Män övar hela sin barndom på att läsa av nivån av respekt, de är oerhört känsliga för det. Antingen växer han i dina ögon eller så gör han inte det.

Det är ingen lätt uppgift för det är naturligt att man hamnar i något av en offerroll när man blottar sig. Det är kanske till och med nödvändigt för att läka, men de flesta män vet instinktivt att kvinnor tappar respekten för dem när de visar sådana känslor.

Detta är också anledningen till att de enda framstående attraktiva män som visar upp sin ångest och svaghet kombinerar den med en rejäl dos av lynnig aggressivitet och självupptagenhet. (Inga kända skådespelare nämnda) De kan bli attraktiva trots att de visar sig svaga endast genom extrema kompensatoriska beteenden.

Vill du att din man ska kunna visa sig svag måste du ha en orubblig respekt för honom och visa att du står bakom honom och stödjer honom på hans väg, alternativt åtrår honom som en fjortis i kön till en autografsignering.

Men det kan man ju inte säga offentligt. Därför är det svårt att hjälpa kvinnor lyssna på män.

Manlighet

15 tankar om “Kvinnor kan inte lyssna på sina män

 1. Pingback: Manlig vänskap « Genusdebatten

 2. Mycket bra skrivet. Jag har själv vid några tillfällen försökt prata om mina känslor med min sambo när jag känt mig nere, men då blivit behandlad ungefär som om hon skulle trösta ett barn. Jag äskar min sambo på alla sätt, men att prata känslor med henne gör mig bara förbannad. Vilket är synd, för som många andra män så saknar jag en nära vän att prata av mig med, och jag skulle verkligen behöva hennes stöd.

 3. Mycket bra artikel. Jag tycker just detta är en väldigt viktig detalj, som inte ofta nämns:

  Observera att detta inte handlar om ord och att försäkra honom om att han duger. Män övar hela sin barndom på att läsa av nivån av respekt, de är oerhört känsliga för det. Antingen växer han i dina ögon eller så gör han inte det.

  …och naturligtvis väldigt, väldigt svårt att rätta till.

 4. Pingback: Manlig vänskap | Genusdebatten

  • @Matias,

   Ja… jag vill nog tro att det i grunden finns en sådan vilja, men frågan är om vare sig män eller kvinnor är medvetna om hur lite de egentligen lyssnar på män.

   Den här videon av Stardusk (Psychologocial Origins of Male Mother Need) fick mig att fundera lite. Det vore intressant att höra Johans reaktion.

 5. Johan Grå:

  ”Ja… jag vill nog tro att det i grunden finns en sådan vilja, men frågan är om vare sig män eller kvinnor är medvetna om hur lite de egentligen lyssnar på män.”

  Varken män eller kvinnor verkar vara medvetna om att de inte lyssnar på män men omedvetenheten utesluter inte oviljan. Man kunde ju säga att vi vore medvetna om vi ville lyssna.

 6. Pingback: Mäns behov av villkorslös kärlek del 1 | Johan Grå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s