Skaffa en åsikt och stå för den

Jag blev nyss indragen i en diskussion på den fantastiska Genusdebatten vilket inspirerade mig till ett blogginlägg.

Sammanhanget var min tidigare bloggpost ”Hur du lär din man ta ansvar”, samt mäns ansvar i hemmet, stress och att känna maktlöshet om man försöker leva upp till andras förväntningar.

Jag tänker så här. När män och kvinnor får beskriva sina förväntningar på varandra och relationen, vad deras mål är, så har kvinnan alltid önskemål (vanligtvis krav men jag försöker formulera om till ett mer konstruktivt språk).

Vad vill männen?

Alla män vill ha harmoni och mindre gräl. Utöver det finns två kategorier. Första kategorin är män som säger att de vill samma sak som kvinnorna men med påtagligt lägre engagemang och utan den detaljrikedom och det intresse som visar att det är mål som de har inre föreställningar om. Med andra ord, de säger vad de borde och saknar egna mål och önskningar som de kan uttrycka.

Andra kategorin är män som har önskemål som handlar om dem själva utanför relationen. De vill ägna sig åt en hobby, fokusera på jobbet, vara i fred och känna mindre press hemma etc. Observera vad som är gemensamt. Ingen av de två kategorierna män har några förväntningar, önskningar eller mål som ställer krav på partnern att göra något annat än att lämna dem ifred.

Vi kan nyansera det lite. Vissa män har förväntningar men medan kvinnornas förväntningar ofta är helt oproblematiska för dem, ”det är klar han ska …”, så är mannens förväntningar på partnern konfliktfyllda och oftast så ångestladdade att han inte klarar att stå för dem ens när vi träffas utan partnern.

Så med tiden har jag allt mer kommit att tänka att vad män behöver är att lära sig ta ansvar. Men! Jag menar inte att de är lata och borde göra mer utan att de borde uppleva sig själv som kompetenta individer med en självklar plats i familjen. Att deras kvinnor dessutom uppskattar en sådan förändring är en bonus. Om du är man så lägg märke till ordet ”bonus”. Ska du förändra dig är det för att du mår bättre av det. Förändrar du dig för din kvinnas skull är du fast i samma negativa mönster.

Den bästa modell jag vet för ansvar är att du föreställer dig att du bär allt ansvar för dig och din familj på dina axlar. Alla beslut från det allra minsta till det allra största är ditt ansvar. Lite ångest är positivt för förändringstrycket så gör det mest ångestladdade en svensk man kan göra, tänk på dig själv som en patriark. Inte den där typen som finns i media som tänks sitta på en divan och låta de andra passa upp på honom utan klippan i familjen som bär ansvaret för hans familjs väl och ve men som också på grund av sitt ansvar upplever sig duglig, värdefull och värd respekt och kärlek.

Övningen kompliceras av att många män redan känner att de bär familjen på sina axlar samtidigt som de helt saknar upplevelsen av att någon respekterar deras åsikt och förlitar sig på deras beslut. Så jag betonar, du fattar besluten och de andra förlitar sig på dig. Du bestämmer allt men kan fatta aktiva val om att delegera.

Om du hade varit den mannen din fru förlitade sig på för de svåra besluten. Hur skulle din familj se ut då? Börja med familjen. Hur skulle ni bo? Hur skulle barnen hanteras? Hur skulle relationen se ut? Tänk att du var ansvarig för ditt och din familjs väl och ve även i det lilla. Vad ska ni äta, se för film, hur städar ni?

Det är så ofta jag hör män berätta om allt från hushållssysslor och barnuppfostran till husköp och ombyggnationer som något deras fru bestämt, ett oundvikligt öde. De känner inget engagemang, de har andra åsikter och de oroar sig men de vet att deras frus ord är lag. Bara upplysningsvis så har jag aldrig hört en kvinna berätta hur tacksam hon är för att hon får bestämma allt, men jag har sett många män deprimerade av situationen.

Hushållet och familjen är viktig. Du bör ta plats där men den viktigaste emotionella drivkraften i relationen är det känslomässiga bandet mellan er. Du behöver ta reda på vad du har för förväntningar på din fru. Inte vad du vill slippa, utan vad hon kan bidra med i ditt liv. Detta är det viktigaste i hela budskapet, resten kommer i andra hand. För många män med problem i relationer är det en enorm kamp så jag räknar inte med att det ska dyka upp ett självklart svar men kan du inte formulera det för dig själv och så småningom för henne kommer du inte få det. (Eftersom det mest obekväma här så ofta är sex så skulle jag föreslå att du tänker lite extra kring om du kan formulera din sexuella önskningar och förhoppningar.)

Ansvar är att besluta, bestämma vad som är bra för dig och din familj och att stå för ditt beslut, även när du stöter på motstånd.

3 tankar om “Skaffa en åsikt och stå för den

  1. Kvinnor är kräsna Ja till och med så kräsna så dom kan tänka sej att förbli ensamma därför att deras behov av att vara tillsammans med någon man är lika med noll.!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s